Convençut de la República Catalana, us vull comprendre però em costa

 

Estem en plena crisi. L’Estat utilitza tots els seus ressorts per espantar-nos. El govern del PP procura que s’obrin escletxes entre la gent, les entitats, els partits, les coalicions, la diversitat… partidària del dret a decidir. L’Estat (i no només ell) també burxa per trencar la unitat d’acció entre Junts pel Sí i la CUP.

Ara que “malgré tout, malgré tout” hem votat. Ara que hem tornat a mostrar que som un poble divers, que una gran part ha sabut compartir propòsits fins i tot amb desconeguts. Ara que tothom ha pogut veure que som gent pacífica capaç d’aturar la barbàrie amb dignitat. Ara que tot el món ha vist com vam convertir l’1 d’octubre en una autèntica escola popular de democràcia. Ara, després de més de 10 anys de demanar parlar obtenint el no per resposta, el menys preu i la passada de garlopa.

Ara que l’estratègia dels destructors del referèndum ha fet fallida, que la participació ha estat un èxit malgrat el terror imposat per la policia i la guàrdia civil. Ara que ha guanyat el Sí, que també va venir gent a votar no o a fer que la papereta fos nul·la.

Ara apareix una vella estratègia vestida de blanc. Un sentiment de bonhomia que posa al mateix nivell el Govern Rajoy i el Govern de la Generalitat. Com si Puigdemont fos igual de maquiavèl·lic i hagués ordit plans autoritaris i antidemocràtics com els elaborats pel gabinet del president Rajoy.

Ara apareix un moviment ciutadà “per exigir diàleg pacífic”. Apareix #Hablamos? Dient “España es mejor que sus governantes”

Que potser no hem parat de demanar diàleg? Que potser hem estat el govern català i el moviment ciutadà que ha garantit fer realitat el referèndum els violents? Què vol dir España es mejor que sus governantes? Per què aquesta España no canvia els seus governants per uns altres que vulguin parlar des de la igualtat i el respecte amb els governants de Catalunya? Per què no demanen això?

Està clar que poden demanar el que vulguin, i no seré jo qui els digui què han de demanar.

Com molts ciutadans i ciutadanes d’aquest país, participo en el moviment cívic d’un poble que vol ser tingut en compte, que vol ser respectat i tractat amb dignitat. Aquest moviment intergeneracional, és divers d’orígens, de condició social, de creences i cultures. Aquesta és la realitat que visc i veig cada vegada que organitzem alguna acció. Som gent que ens volem fer entendre i que, a base de decepcions, hem après a no esperar més. Gent que hem aguantat estoicament que ens arranquessin un cartell (imprès a casa) pel referèndum mentre ens escridassaven dient-nos il·legals. Gent que ens han tirat ous al balcó per tenir un si, una democràcia o una estelada. És aquesta la nostra violència?

La immensa majoria d’aquest moviment, som gent que va més enllà del seu melic i procura comprendre els altres. I dins d’aquesta immensa majoria una altra majoria som conscients que volem construir la República Catalana des de la inclusió i l’equitat.

Ni odiem, ni despreciem, ni sentim indiferència per ningú perquè vivim amb normalitat la diferència. Com sinó, hauríem pogut veure el dimarts tres d’octubre joves amb banderes espanyoles i estelades manifestant-se junts? Com si no, s’explica que alhora de fer l’escrutini de diumenge a moltes meses se celebressin els no?

Parlem? Sí, parlem. Tant com calgui.

Parlem, parlem, parlem… necessito parlar amb els qui us vestiu de blanc i aneu a la plaça de l’ajuntament a les 12 per dir que el Rajoy i el Puigdemont són el mateix. Necessito que m’expliqueu què és el que us fa pensar això i també necessito que em digueu si per vosaltres també jo sóc una persona amb els teus mateixos drets o simplement un ésser impersonal i abduït. Necessito que parlem per saber si vivim i veiem la mateixa realitat perquè:

On jo hi veig el compromís d’uns polítics amb el seu electorat, vosaltres hi veieu uns irresponsables?

On jo hi veig una escola popular de democràcia, vosaltres hi veieu un aixecament colpista?

On jo hi veig barbarie, franquisme, autoritarisme, ensorrament dels principis de separació de poder i dels valors de la democràcia… vosaltres hi veieu defensa de l’estat de dret?

On jo hi veig un estat corrupte i decadent, vosaltres hi veieu un estat de dret?

On jo hi veig una escola que educa ciutadania amb criteris i llibertat, vosaltres hi veieu manipulació i adoctrinament?

On jo hi veig uns mossos d’esquadra moderns i europeus, vosaltres hi veieu una policia al servei dels colpistes?

On jo hi veig la construcció de noves, pacífiques, equitatives i riques relacions, vosaltres hi veieu trencaments i fronteres?

On jo veig dignitat i reconeixement, vosaltres hi veieu nacionalisme excloent?

Per què no ens feu costat a l’hora d’autodeterminar-nos?

Sí, parlem tant com calgui; però vigileu que l’exigència de parlar no us posi del costat de la violència i l’exclusió.

5 thoughts on “Convençut de la República Catalana, us vull comprendre però em costa

  1. Cal sortir de la logica de l’enfrontament a on ens vol portar l’estat central. Cal no defallir en l’esforç de explicar-nos per qualsevol canal que poguem tenir a l’avast.

  2. Compañero Vilalta, termino de leer tu escrito poniendo tus sentimientos y tus vivencias en esta España (de momento) y que comparto totalmente, nadie nos ha adoctrinado pero desde nuestra infancia hemos sentido ese desprecio día a día, se de tu labor humanitaria y tu eres de los que mejor puedes expresar los sentimientos de muchísimos de nosotros, ningún político me ha comido la cabeza para tirarnos a unas elecciones sino que sentí que “ja ni ha prou” mis felicitaciones mi querido amigo, un gran saludo solidario y que Dios te bendiga!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s