Lideratge distribuït i comunitat de pràctica

La Carme i jo hem estat compartint el dia a dia a l’escola pública Puig de na Fàtima de Puigpunyent (Mallorca), en el marc de l’acompanyament del centre que fa la Carme Frau, formadora del Centre de Professorat de Palma. http://ceippuigdenafatima.cat/

Només entrar a la sala de mestres et quedes impressionat per un suro de grans dimensions. Els mestres de l’escola l’utilitzen com una forma d’intercanviar informació sobre els projectes de grup classe que estan duent a terme amb els seus alumnes.

Cada fila és un curs. Els títols de les columnes són suggeridors:

  • PREGUNTA – TÍTOL
  • ESTÍMUL / MOTIVACIÓ (sortida, experiment, conte, fotografia,…)
  • PREGUNTES OBJECTE D’INVESTIGACIÓ
  • DOCUMENTACIÓ DEL PROJECTE
  • PRODUCTE

img_2075Mirant el suro i veient com s’anava omplint he observat que aquest suro és una eina que permet la col·laboració i el diàleg. Cadascú aporta el seu punt de vista personal a través de la seva pràctica i alhora ho fa dins d’una estructura acordada.

Aquest quadre de doble entrada vinculat a un propòsit professional i noble, contribueix a generar una comunitat de pràctica ja que ajuda a organitzar i a compartir la informació que genera el propi equip de mestres. Alhora també esdevé una oportunitat immillorable per conversar, contrastar, ésser crític i alhora curós; generant un llenguatge propi de la comunitat dels mestres de Puig de na Fàtima.

Tornant als títols de les columnes, al meu entendre té un gran valor didàctic plantejar-se els projectes en termes d’investigació. També el té que cada projecte acabi amb un producte que té com a destinataris uns tercers (alumnes d’altres classes, famílies, usuaris de la creu roja…) i que es materialitzi en formats diferents: conferències, exposicions, serveis a la comunitat, artefactes, etc.

En aquests moments, entre moltes altres coses, als mestres d’aquesta escola els preocupa la documentació dels projectes. Qui documenta i com? Amb quina finalitat? Quan es documenta? Per a què i per a qui es documenta? Tot un repte.

img_2081Personalment crec que resulta un bon indicador quan en la documentació d’un projecte s’hi inclou la materialització de les idees inicials dels alumnes, dibuixos, textos, maquetes, trossos de converses, vídeos, fotografies… així com la seva evolució. També els processos de generalització de les idees personals i de revisió del que s’ha fet.

“…la diferencia principal i crucial entre la cognición humana y la de otras especies animales, incluidos nuestros parientes genéticos más cercanos, los chimpancés, es la capacidad de col·laborar con el propósito de conseguir objetivos e intenciones compartidos.” E.O, Wilson “La conquista social de la Tierra”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s