Flexibilitat i confiança també són amigues del rigor

Imatge
 
 
 

Sóc a Eivissa amb un grup de mestres d’Educació Infantil i Primària. Són persones fantàstiques i unes grans professionals. Dediquen un divendres per la tarda, després de treballar i el matí d’un dissabte per fer un curs. Ho fan a canvi de la satisfacció personal (si el curs compleix les seves expectatives), també a canvi d’un interès professional per poder oferir als seus alumnes el millor, és a dir per desenvolupar amb el màxim de qualitat la seva feina. Potser també ho fan pel certificat. Si poses en una balança de braços el valor real del certificat i les hores d’oci o d’estar amb la família a l’altre: no hi ha color. Perd el certificat.

Es tracta d’un curs de ciències per comprendre el món. Havia preparat un repte perquè les persones visquessin un procés de recerca a partir d’un repte. Després de viure el procés reflexionariem sobre ell, identificant moments, el rol dels instruments, el rol de la informació, el rol del fer-pensar-comunicar de cada alumne, el rol del mestre, etc

La meva proposta consisteix en que construeixin un paracaigudes, al final el tirarem des del terrat de l’escola i veurem quin es comporta millor i quin cau més lentament. Aconseguida l’adhessió al repte per part dels i les mestres, el primer pas consisteix en familiaritzar-se amb el fenomen per començar a activar les neurones, els primer diàlegs en petit grup, unes primeres intencions hipòtesis, preguntes…
Per aconseguir-ho m’havia copiat una activitat d’uns investigadors americans; es tracta que les persones utilitzin filtres de cafetera tipus melita.
Mentre preparava la sessió m’imaginava la gent llençant el filtre a l’aire, engantxant-li fils, fent forats… en definitiva provant directament amb la forma del filtre com a paracaigudes.
Posat ja en el curs, els mestres s’agrupen i comencen a imbuir-se en el repte. Aviat s’acosta un mestre i em pregunta:
– David, podem agafar més d’un filtre?
– Hi tant! d’això es tracta, que proveu força coses. Per això n’hi ha força de filtres. -Contesto animat-

Vaig passant pels grups: observo, escolto i veig que ningú, absolutament ningú fa allò que jo havia visualitzat mentre planificava la sessió. Però aviat adverteixo la riquesa de la situació.
Durant la posada en comú, el recull il·lustra la riquesa del procés: una riquesa que resulta un conglomerat de conceptes físics, emocions, sentiments, expectatives, imaginació, dubtes…

Al final, escrivim a la pissarra les variables que es considera que poden afectar a un bon funcionament del paracaigudes: mides de la vela (casquet), forma de la vela (casquet), la llargada dels fils, la seva subjecció i quantitat. En trobo a faltar una però espero que el procés farà que aparegui.

A partir d’aquestes variables, organitzem un equip de recerca per a cada variable, amb l’objectiu d’emetre una recomanació al grup.

En aquesta entrada només voldria fixar l’atenció: que la flexibilitat del mestre fa no imposar el que ell havia imaginat-planificat amb anterioritat i la confiança en “uns alumnes implicats” donen resultats excel·lents quan la finalitat es compartida i acceptada per tothom. És a dir quan els alumnes troben sentit al que han de fer i el mestre sap escoltar i repensar la seva planificació.
Crec que aquesta és una competència fonamental en l’actualitat de la nostra professió.

4 thoughts on “Flexibilitat i confiança també són amigues del rigor

  1. Gràcies per ses teues paraules. També és d’agraïr que facis l’esforç d’estar amb nosaltres tot un cap de setmana. Pensarem molt en el què ens has “deixat caure” sobre la comprensió del món a partir de les ciències, i la implicació.
    Moltes gràcies.

  2. Aquesta flexibilitat està emmarcada dins una bona gestió de la “vida d’aula” d’aquell moment. Sempre que véns aprenc coses. Moltes gràcies.

  3. Gràcies per que sempre ens ajudes a comprende aquest món a vegades un poc complexe com són les ciencias. Va ser un plaer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s