una escola pública de qualitat també exigeix una formació permanent de qualitat

Aquest any 2012 ha estat rellevant des del punt de vista de les lesions que diferents adminstracions han causat a la qualitat de l’educació pública. Pel que respecta a la formació permanent. En anys anteriors, la comunitat de Madrid va tancar els centres de professorat i la comunitat valenciana va reduir personal dels CEFIRE. Al febrer la comunitat de Castilla la Mancha va tancar el Centres de Profesores i Recursos, a l’Aragó es retalla personal. A Catalunya és deixa pressupost zero als Serveis Educatius per a activitats de formació permanent, es redueix plantilles, també als ICE, es prenen mesures que, si més no, questionen el valor que aporta l’atonomia universitaria al sistema educatiu.

Podríem acceptar que la situació de crisi demana una apretada de cinturó perquè no hi ha diners i, si a totthom li toca el rebre, per què no a la formació del professorat? Quan no s’arriba a final de mes, tothom pren decisions i aplica retalladas començant per allò més superflu; però també es cert que es procura preservar allò que considerem estratègic, vital. I aquí és on es comença a notar el biaix ideològic de les mesures.

En aquest sentit em va cridar l’atenció un comunicat de premsa de la OCDE del passat 26 de juny que portava el següent títol: “Per continuar a l’avantguarda, els EEUU han d’afavorir l’educació i la innovació”.

Resulta xocant, els nostres polítics saben que els paisos més ben preparats per sortir de la crisi, o aquells que ja no en tenen, són els que inverteixen en educació i en innovació. Si és així de clar, malgrat les estretors econòmiques, per què no preserven una inversió adequada per a aquests apartats?

Polítiques privatitzadores i desfasades

En una carta oberta, l’equip del Centro de Profesores de Valladolid escriu: “Convidem al professorat d’aquesta zona a que parli amb altres companys de Madrid sobre com rep formació en aquella comunitat, si respon als seus interessos i necessitats reals i que esbrini quants diners li costa. La formació del professorat sempre, independentment del partit polític que governi, ha estat voluntària el que diu molt de la poca importància que li han atorgat els nostres governants. 

Al blog http://soypublicaclm.wordpress.com/ de defensa de l’escola pública podem llegir:

En el seu lloc, els serveis en línia d’un únic centre regional cobrirà la necessitat castellanomanxega que tenim de reunió i treball: les pràctiques es realitzaran en simuladors, les dinàmiques de grup es realitzaran en grups de “tot sol”, les pràctiques d’electrònica amb el nostre propi kit de “electrocefa”, i les pràctiques de l’hort ecològic ja no interessaran en la formació de les noves generacions elitistes, les màximes seran la competitivitat i l’individualisme.”

Hi ha una marcada tendencia de substituir serveis de formació permanent entesos com espais de trobada, per entorns virtuals. Aquesta tendencia privatitzadora es combina amb una intensificació dels espais virtuals que substitueixen els espais de trobada. Sembla que la modernitat sigui el fas food formatiu. Però a poca gent se  li escapa que el fas food no té la qualitat d’un bon guisat.

Hem de fer el que sempre hem fet, malgrat qui ens governi perquè a la llarga els convencerem, i si no, arribaran millors temps.

(juliol2012)

Referències

Per continuar a l’avantguarda, els EEUU han d’afavorir l’educació i la innovació. Comunicat d epremsa de l’OCDE 26/06/2012

http://auladoce.blogspot.com.es/2012/03/el-fin-de-los-centros-de-profesores.html

http://books.google.es/books?id=D1z9b1HI3NgC&pg=PA200&lpg=PA200&dq=cntros+de+profesores+y+crisis&source=bl&ots=flfSrvtHwC&sig=efIES7Y_cVsJtCNofdPk-s6LmkY&hl=ca&sa=X&ei=_YnuT6nEAsbf8QOY5qGeCQ&ved=0CFMQ6AEwAQ#v=onepage&q=cntros%20de%20profesores%20y%20crisis&f=false

http://soypublicaclm.wordpress.com/2012/03/01/adios-cep-y-craer-adios/

http://cep-ciudadreal.blogspot.com.es/

http://www.ceptalavera.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=605&mode=thread&order=0&thold=0

http://www.educa.jccm.es/educa-jccm/cm/profesorado/tkContent?idContent=66445&textOnly=false&locale=es_ES

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s