Srebrenica mai més, 11 de juliol a la pça Sant Jaume de Barcelona

Amiga, amic,

gràcies perquè vas fer possible l’acte d’ahir.

Venint, reenviant la convocatòria a una amiga, donant ànims, anant a buscar les paraules de la mare d’Srebrenica o les de l’amic Jovan D., demanant l’equip de so, cercant  músics, comprant espelmes, dissenyant la pancarta, penjant-la, escrivint un email a l’Irfan, fent una entrada en el teu blog, desitjant que sortís bé malgrat no poder assistir,… Desenes d’esforços com el teu: uns petits, altres més grans; han fet possible que expressem públicament i conjuntament amb altre gent i entitats, la nostra proximitat amb les famílies de les persones assassinades a Srebrenica, amb el valors de la civilitat europea i amb la demanda de llibertat de l’amic Divjak

Moltes gràcies a totes i a tots. I ja sabeu: qui  pot amb el tigre?

un miler de formigues.

Mestres per Bòsnia

btvnoticies.cat

diari ARA

Mojevijesti de Sarajevo

Rafael Casas

Convocants:

Mestres per Bòsnia, Alter, Fotògrafs per la Pau , Igman-Acció Solidaria, Lleida Solidària, Trenkalòs, Taula pels Balcans, ciutadanes i ciutadans viculats amb Bòsnia per la defensa dels  valors democràtics. Amb l’adhessió de Pau i Solidaritat de CC.OO

Escrit que es va llegir

Amigues, amics

Avui fa setze anys que es va cometre el genocidi d’Srebrenica. Dissabte va partir la marxa de la pau: unes 65000 persones van refer el camí que durant tres dies i dues nits de 1995 havien caminat, centenars de persones atemorides, amagant-se de les emboscades txètnics.

Avui, a Potocari han sepultat 613 cossos recollits de les foses comunes que els genocides van escampar pel territori. Sabem que van ser uns 8000 assassinats majoritàriament homes d’entre 15 i 70 anys, molts d’ells encara no poden descansar en pau.

Per això, és un bon moment per desafiar els 2000 kilòmetres que ens separen de Potocari i sentir-nos al costat de les mares i  els familiars dels morts. Tal i com vam fer durant la guerra estrident, tal i com hem fet durant la postguerra silenciosa, Catalunya vol fer sentir la seva i el seu compromís amb el poble Bosnià que fa setze anys lluitava i lluita encara contra la conculcació dels seus drets humans, individuals i col·lectius, més elementals.

Aquest 11 de juliol és especial. Per fi, els màxims responsables de la massacre, malgrat les seves estratagemes, dilacions i mentides, estan essent jutjats a la Haia.

Sentim vergonya i impotència pel que va passar. Per això, avui, aquí ,volem manifestar enèrgicament: Srebrenica mai més.

No només ens sentim solidaris, amb aquest acte també defensem els nostres valors. Els valors de la civilitat europea, que es basen en la convivència, la comprensió i la justícia.

Sense barrejar temes, avui també volem demanar enèrgicament que es permeti tornar a la seva casa de Sarajevo al general Jovan Divjak. Conegut defensor de la llibertat a Sarajevo i de que els nens i les nenes orfes tinguin una bona educació.

Resulta paradoxal, que mentre els genocides es mofen de les nostres institucions democràtiques,  un defensor de les llibertats i dels drets humans es trobi retingut a Viena per causa d’una recerca d’Interpol interposada pel Govern de Sèrbia.

Es per això que ens hem reunit avui aquí, tot recordant les víctimes d’Srebrenica defensem els valors de la nostra Europa i exigim l’immediat alliberament de Jovan Divjak.

Si creiem que un altre món possible, una altra Srebrenica no pot tornar a ser possible!

Barcelona 11 de juliol de 2011

Paraules d’una mare d’Srebrenica

Almasa Alić Srebrenica

Estimades mares,

Jo soc una mare que va perdre el fill i el marit. Aquest matí els ocells han plorat i l’olor de l’herba ha estat trista i dolorosa.

Benvolgudes mares, vosaltres que voleu ajudar-nos, a Bòsnia i Hercegovina, sortiu al carrer. Gireu-vos cap a nosaltres i doneu-nos el vostre suport. Això només poden fer-ho les mares. Quan vaig al cementiri sento les veus del meu fill i del meu marit. Aquest matí hem rebut més cossos (en taüts). Cada vegada arriben uns 500, 600… tot està trist, fins i tot l’aigua que raja.

Estimades mares, no oblideu mai a Srebrenica. Mentre l’aigua i els ocells ploren, nosaltres sortim, sortim, sortim per què no s’oblidi… Expliqueu-ho als vostres fills, als vostres néts, per què això no s’oblidi mai.

Srebrenica sempre serà una taca negra que no volem que es torni a repetir, mai més, per ningú.

Almasa Alić treballa com a fisioterapeuta a l’ONG ‘’Amigues’’ .

L’entrevista ha estat realitzada avui(10 juliol), a les 18:46h telefònicament.

Paraules de Jovan Divjak

Estimat Manel Vila Motlló. Us envio aquest missatge i si us va be que la pugueu llegir en algun moment

Estimats amics, estimats ciutadans de Barcelona i Catalunya

Estic honrat perquè us pugui saludar i enviar un SALUT (es correcte no?) i agrair-vos que feu aquest homenatge i perquè us recordeu del genocidi mes gran a Europa desprès de la Segona Guerra Mundial a Bòsnia, als musulmans de Srebrenica. Perquè vulgueu explicar la veritat negada pels feixistes serbis, per això us agraeixo que no us oblideu dels mes de 8000 morts en solament cinc dies del juliol del 95, davant dels ulls de la ONU.

Estic orgullós, perquè en aquesta manifestació d’homenatge us recordeu del meu nom i de les vostres gestions davant del govern austríac perquè m alliberi i torni el mes aviat possible al meu país. Això em dona forces per continuar lluitant per la veritat i la justícia.

A tots els organitzadors d’aquesta manifestació, a la Ciutat de Barcelona, a totes les ONGs, us agraeixo el treball perquè durant l’agressió a Sarajevo i a Bòsnia i Hercegovina i ara que fa mes de 15 anys de Dayton, heu donat ajuda tant en sentit moral i material, perquè es mantingui la meva ciutat entre els standrars de la civilització. Un agraïment especial a tots perquè la majoria de l’ajuda sempre ha estat pels nens i pels joves del país.

Estimats ciutadans de Barcelona, estimats nostres i meus amics, som nosaltres els que som els grans deutors amb vosaltres. Gracies a tots.

Us demano sisplau, que en el meu nom, encengueu una espelma, en el homenatge a les víctimes del genocidi de Srebrenica i a totes les altres víctimes del mon.

Jovan Divjak. Ciutadà de Bòsnia

2 thoughts on “Srebrenica mai més, 11 de juliol a la pça Sant Jaume de Barcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s