“En català perquè t’estimo”

La Dolors Feixas, va escriure una carta al director quan es va assabentar de la sentència del Tribunal Suprem. Gràcies Dolors per la teva aportació, sempre tant sensible i profunda.

“En català perquè t’estimo”

Així és com defineix una mestra companya d’escola el nostre posicionament envers la llengua. Em va emocionar el primer cop que li ho vaig sentir a dir. Parla d’estimar doblement. Per un costat d’estimar i acollir les persones nouvingudes donant-los la clau per la porta d’entrada a la nostra cultura. Però també d’estimar la llengua com a vehicle indispensable de representació del pensament del nostre país.

Ara, la sentència del tribunal pretén pervertir aquesta intenció educativa de profund respecte per les persones i per la societat que els vol acollir. I és que ningú discuteix aquí la importància d’aprendre llengües, com més millor (sovint els que defensen aquestes postures en dominen només una) i en això està l’actual escola catalana.

Però la llengua vehicular és una altra cosa; és l’atmosfera d’una escola, allò que la fa pertànyer a un territori, com el paisatge que l’envolta. És el que amb molt respecte s’ofereix tant als alumnes, com, per partida doble, a les seves famílies com un regal, una àgora comuna per la comunicació i la integració social.

Però això és el que els dol a determinats sectors anticatalanistes: la por a l’entesa, a la comunicació des d’una cultura que no vol ser excloent, però que s’ha de protegir pel fet de ser minoritària i pel fet de ser ni millor ni pitjor, senzillament només la nostra.

Els mestres que com jo fa molts anys que som a les escoles constatem fins a quin punt ha baixat l’ús espontani del català entre els alumnes i més encara en les seves famílies.

Esperem no haver d’arribar a la desobediència civil en favor de la llengua, però si cal, jo m’hi apunto.

Dolors Feixas i Roche

35 anys a l’ensenyament


3 thoughts on ““En català perquè t’estimo”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s