Què significa estar format?

Ahir vaig anar als debats d’educació organitzats per la fundació Bofill i la UOC.  Daniel Innerarity sobre

Incertesa i creativitat. Educar per a la societat del coneixement

Vaig trobar molt interessant el que explicava aquest home. Vaig notar com un bon grapat de les seves idees connectaven amb coses que ara penso.   Quan m’he posat a escriure he recordat aquestes paraules de Chillida que sempre m’han servit per pensar en la nostra professió de mestres:

“el artista no es un técnico. (…) El artista trabaja buscando, sin saber haste qué parte del camino intuido va a llegar; a veces… fracasando. En cambio el técnico es aquel que sabe lo que tiene que hacer desde el principio, y lo hace perfectamente. El primero, indaga, inventa y tropieza, y el segundo, repite, se repite; realiza, si quieres, a la perfección pero aquello que realiza ya está inventado”

Segons Innerarity, el saber que avui dia s’aprecia es basa en la creació de coneixement i en la seva revisió crítica. Ha quedat antiquat el saber acumulatiu, aquell que es basa en aplicar el coneixement que ja existeix. El que compte és el saber que es genera en processos actius d’aprenentatge.

El filòsof diu, segons ell per per provocar, que  ens trobem a la societat del desconeixement. Estem envoltats de coses que no sabem, però que tampoc ens cal saber per poder viure i usar-les. També explica que sabem moltes coses de segona mà, perquè ho hem llegit, perquè algú ens ho ha explicat, però que no les hem comprovat. Aquests fets ens fan ser una societat molt fràgil: quantitat d’nformació basura,… Però alhora aqeusta situació està carregada d’oportunitats. Diu: “El saber, no es tanto el saber de  las personas como el saber de los procesos(…) la inteligencia colectiva”.

No és que sapiguem poc.  El problema es que no sabem prou en relació als problemes que hem d’enfrontar. Per tant es tracta d’actuar des de la ignorància, el que demana, entre altres coses, exercir la modèstia.

Us recomano que aneu a la web i mireu el vídeo o llegiu la seva ponència. Fa pensar.

Si hagués de resumir en quatre idees us deixaria aquestes:

1.- “Necesitamos saber qué cosas no son importantes.  Aniquilar información racionalmente. Reducir lo posible a lo elaborable. Por eso hay que ser creativo.”

2.- “Necesitamos porcedimientos para salir adelante con un saber incompleto.”

3.- “Lo importante es saber que hacer con la tecnologia, ponerla al servicio de la comprensión y la expresión.”

4.- “Los creativos se dedican a redefinir i replantear problemas. El problema que tenemos es que no sabemos el problema que tenemos.”

Per cert, el significat d’estar format ha anat variant al llarg del temps. Segons Daniel Innerarity, avui, estar format és ser creatiu.

One thought on “Què significa estar format?

  1. Com enyorava les teves reflexions.

    que gran és el saber i que difícil concretar el problema i afrontar-s’hi, però a la vegada que ric i engrescador.

    Gràcies per les teves paraules

    xavi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s