Currículum: el tot! El què?

La majoria de mestres ens lliurem a la feina amb cos i ànima. Deu ser per això que quan s’intenta innovar una de les primeres coses que ens salta pel cap és la preocupació pel tot.

L’altre dia unes companyes m’expressaven la seva preocupació perquè no se’ls escapés res. Penso que és una preocupació sana, sobretot quan no frena les necessitats de millora, de posar-se al dia.

Segons César Coll a “Lo básico de la Educación bàsica” publicat a Transatlántica de educación, el currículum està sobre carregat. Aquest fet genera frustració entre el professorat, angoixa en l’alumnat i és el brou de cultiu de pràctiques educatives transmisives i memorístiques.

Em ve al cap Mies van der Rohe, referent mundial de l’arquitectura moderna, quan deia: «Less is more» («Menys és mes») i «God is in the details» («Deu està en els detalls»).

T’imagines David que la vida quotidiana de l’aula se centri en els detalls? Seria tant com fer dels alumnes agents dels seus processos i dels grups d’alumnes el medi on s’intercanvien continuadament maneres de fer, de mirar, de pensar, idees, textos, imatges…

He trobat aquesta idea llegint un capítol titulat “Narraciones de la ciència” que va escriure al tercer terç del segle passat J. Bruner. Molt interessant!

En aquest capítol apareix una idea de currículum suggerent: “L’estratègia per ajudar i recolzar a un aprenent es diu, a vegades, currículum, i el que hem après és que no existeix aquesta cosa que es diu el currículum. Perquè a la pràctica, un currículum es com una animada conversa sobre un tema que mai es pot definir del tot, malgrat se li pugui posar límits. (…) s’utilitza l’animació en el sentit més ampli: ajudes, dibuixos, textos, pel·lícules, fins i tot “exhibicions”. Així doncs, el procés inclou la conversa més ensenyar i explicar més cavil·lar sobre el que es parla cadascú pel seu compte.”

Com ens milloraria l’escola si ens miréssim el currículum des de perspectives similars!

2 thoughts on “Currículum: el tot! El què?

  1. És d’agrair, David, que escriguis coses tan vives, tan càlides sobre el dia a dia de les escoles i dels mestres. Gràcies.
    M’ha agradat llegir això del currículum i dels detalls, perquè jo hi crec força en ells i en parlo sovint amb els mestres a les activitats de formació.
    Una abraçada
    Xavier

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s