Converses que inicien dos mesos de treballs a classe: La quarta dimensió.

 Agafo el metro. Feia temps que no baixava a Barcelona i ja no recordava la característica olor d’aquest món sota terra. Darrera meu es tanquen les portes, davant una munió de caps i aixelles. Gent diversa.

Entre diaris, “cascos” i bufandes despenjades, una cara em resulta familiar:   – Però si és en Richi – penso -, un company de feina amb qui no ens veiem fa anys i panys. Entre parada i parada ens anem explicant els darrers anys.

 Doncs, l’altre dia a classe, vaig proposar als alumnes de tercer de CM  de parlar sobre els objectes de la classe esbrinant les seves dimensions. Mica en mica es va crear un clima especial. Tothom participava, jo m’havia d’esforçar per ordenar la conversa i fer participar algú que no deia res…

Com he agafat una mica de pràctica, vaig anar prenent anotacions de les coses que deien els alumnes. Al mig dia, passant les notes al Word, vaig prendre consciència de la potencialitat del que deien aquells nens i nenes. Vaig pensar com podia retornar-los aquella conversa. Quan vaig tenir la idea, l’endemà els vaig proposar:

–          Escolteu, he estat pensant en la conversa sobre la quarta dimensió que vam tenir ahir. Què us sembla si dediquem una estona a  la setmana per explicar-nos els canvis que hem tingut des de que vam néixer? Serà una manera de que en coneixem una mica més entre totes ti tos.

Escolta tu, a tothom li va agradar la idea.

Els vaig posar alguna condició: havíen d’explicar tres canvis com a màxim i havien de portar algun objecte o fotografia que els ajudés a explicar-lo,

Vam estar dos mesos treballant. Va ser una experiència que ens ha marcat, per bé, a tot el grup. Vam fer de tot i al final vam fer una exposició en la que varen convidar altres classes. Però el moment més especial va ser la tarda que vam convidar als pares, mares i avis. Fou uns moments de seda. Veure com els familiars escoltaven i es deixaven dur pels seus fills. Penso que és el millor informe que mai he hagut d’escriure.

 (…) Em poso la mà a la butxaca, trec un paper, el desplego i li dic al Richi:

 –          Mira un tros de la conversa

Octubre 2003. Fa uns dies que el Max ens va parlar de la quarta dimensió. Que aquesta dimensió era el temps. El Xavi va dir que la veia a la paret, però no va saber explicar-nos com la veia, en què s’expressava…

 L’altre dia el Marcel ens va demanar si ens podia explicar com es veia la quarta dimensió a la paret. Va ser una explicació interessant que va despertar l’interés de l’aula. Més o menys es va explicar, dirigint-se a la paret que hi ha al costat de la porta d’entrada a l’aula:  que el temps es notava en els foradets, marques i taques que hi ha a la  paret perquè quan la van fer nova això no ho tenia.

Es va produir una conversa de la que n’escric uns extractes. (Els que tinc)

Marcel: tot té el temps…

Judit: “Tinc la quarta dimensió”

Dani: No

Unaí: No estic d’acord, tú si que tens la 4D, que si no no haguessis crescut tant.

Regina: Si la tenim. Cada any pots créixer un cm.

Alba: Com saps que estàs creixent?

Roberto: Sí que ho podem saber, amb un metre, i a la paret també. Si no, no passaríem de 5è a 6è.

Efrem: per saber si has crescut et mires al mirall.

Miquel: Si no tinguéssim dimensió del temps tots seriem “bebés”.

Jordi: si no tens temps, tu no et pots moure perquè no hi ha temps per fer res.

Guillem: potser no…

Max: ??

Joan: si es pot saber com es creix, a mi quan creixo em fan mal els ossos.

Marcel: En Total, si no hi hauria Temps, no hi hauria vida.

Marc: Quan totes les persones del món estiguin mortes s’aturarà el temps?.

 (…)

 Arribem a Plaça Catalunya, en Richi continua. Jo he de baixar fa uns minuts que m’esperen a la porta de “El Corte Inglés”. Ens abracem.

–          “Que le vaya bonito!”

Ens diem, mentre es tanquen les portes del comboi.

2 thoughts on “Converses que inicien dos mesos de treballs a classe: La quarta dimensió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s