Si haguessis de descriure la teva aula com ho faries?

 M’agrada jugar. De tant en tant em faig preguntes d’aquest tipus i jugo.

M’imagino que sóc en una tertúlia radiofònica i que em fan aquesta pregunta. No! Avui és un corresponsal del  “Butlletí d’Educació, Professorat. Departament d’Educació” qui m’interpel·la.

Penso només uns instants. El redactor m’endolla, prop dels llavis eixuts per la pregunta a traïció, la carxofa del “micro” de la seva gravadora digital. Resulta que encara li queden 364 “profes” més per entrevistar.

Bé, hum, sí… – començo –

M’agrada  imaginar per fer realitat. Penso en l’aula com a un espai on tot s’esdevé alhora. Això em serveix molt. M’ajuda a entendre coses que abans no entenia, també m’ajuda a preveure i dissenyar les meves intervencions.

 Doncs, això, un espai però no només un espai, sinó molts espais. Reals i/o virtuals. L’aula és com el cau de la llebre, sovint s’ha de sortir fora per portar-s’hi coses: excursions, visites a museus… És un espai obert, a les opinions i maneres de fer de persones i cultures d’altres llocs del planeta, de gent d’altres temps… Per tant és un espai on hi entren persones, fotografies, documents… altres maneres de pensar i de viure.

Un espai com una nina russa, perquè és l’espai que acull els espais de cadascú dels qui hi som. Per tant és un espai acollidor. On es pretén que les nens i les nenes, també els mestres i adults trobin una atmosfera que convidi a formar-ne part. Una atmosfera marcada pel to de veu, per les formes d’adreçar-se a l’altre, per les experiències que s’hi viuen.

Experiències on el plaer de comprendre es barreja amb les emocions de conviure. És un espai amb conflictes, perquè la vida i la convivència són alhora conflicte i cooperació.  

Procuro que hi hagi molta connexió a la meva aula. A “Las conexiones ocultas”, llibre de recomanada lectura, Fritjof Capra comença a escriure amb un pensament del dramaturg, escriptor i primer president de la Česká  Republika  Václav Havel: “La educación es la capacidad de percibir las conexiones ocultas entre los fenómenos”.

Aquest pensament sempre m’acompanya, és com una actitud vital que té moltes aplicacions en el dia a dia de la nostra feina educativa.

Per tant descobrir connexions en tot allò que passa i fem a l’aula és una tasca important per a mi. Però també procuro que els meus alumnes es “contaminin” d’aquesta actitud indagadora, desperta, molt humana, per altra banda.

I posats a connectar, l’altre pensament, un altre far que m’orienta, és el record de les paraules de l’entranyable professor E. Morin quan explica que complexa és allò que neix relligat.

Ostres! Que profund!

Sí, és cert. La feina de mestra no és qualsevol cosa. No és un “passa que t’he vist”, ni un: “qui dia passa any empeny”.

Veure l’aula com un espai complexa, o fer de l’aula un espai complexa és un repte per a l’educació de qualitat que es mereixen els nostres alumnes i el nostre país. Paraules boniques per a mi, potser no tant per algú. Mots que caldrà anar omplint de contingut, esculpint de significat.

De moment adjunto un enllaç on he intentat condensar les meves pràctiques. I es clar, com ens recorda E.Morin, quan vols explicar la realitat (atrapar-la) t’adones que és inabastable, perquè sempre et deixes alguna cosa fora.

Ah! – li dic al l’entrevistador-, també voldria parlar sobre: les persones, els nens i les nenes, els temps, els continguts, les competències, el coneixement…

–          Ho sento, -diu el redactor, un tant embafat- ja li he donat més temps del que li podia oferir.

–          Bé, un altre dia serà. –contesto resignat i alhora alleugerit- Un altre dia serà.

–          Un altre dia? Apa! vinga!

 

One thought on “Si haguessis de descriure la teva aula com ho faries?

  1. Que be poder llegir “els teus jocs” i reflexions dins l’atabalem del dia a dia.
    S’agraeix repensar aspectes compartits i agafar forces per seguir treballant en aquesta línea tots plegats, una abraçada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s